Hjertets dannelse Barnets vej til livsduelighed og nærvær Af Lianne Kirstine Ervolder Udkommer 20. august 2024 Skriveforlaget Pris 349,95
|
På vej mod en ny, human verdensmoral er der opstået et nyt paradigme for vores syn på børn. Moderne opdragelsesværdier konkurrerer med gammel vanetænkning og ubevidste reaktioner. Børns stemmer bliver hørt på lige vilkår med voksnes, og det dannelsesrum, børn befinder sig i, er karakteriseret ved ligeværdighed. I Hjertets dannelse, der udkommer den 20. august, skitserer Lianne Kirstine Ervolder i en række essays et muligt nyt værdisystem for børns liv og opvækst i et dannelsesperspektiv på vej mod et samfund, hvor medmenneskelighed og forpligtende fællesskaber stilles i forgrunden.
Siden år 2000 er der sket et kvantespring i måden, voksne omgås børn på. Pædagoger, forældre, bedsteforældre og andre voksnes roller i forhold til børnene har ændret sig markant. Forældre-barn-relationen i dag er et ligeværdigt møde mellem barn og voksen, men i et asymmetrisk forhold, hvor den voksne ikke blot skal videreformidle værdier i børneopdragelsen, men stille sig selv til rådighed som et helt og tydeligt menneske, børnene kan spejle sig i.
”De fleste forældre er opvokset i en kultur, hvor voksne havde et ydre blik på børns opførsel og adfærd. I dag handler det mere om at forbinde det indre blik med det, der iagttages udefra,” mener Lianne Kirstine Ervolder, der ønsker at sætte hjertets videnskab og human intelligens i spil i børneopdragelsen.
De mange sensitive børn og unge, vi oplever i dag, er en del af en generation, som er vant til at blive set og lyttet til. De er optaget af noget, der er større end dem selv, og både klima, humanisme og individets integritet er noget, de vil kæmpe for og værne om. I Lianne Kirstine Ervolders optik er det et stort skridt i den rigtige retning mod en ny, human verdensmoral.
360 grader rundt om barnet
Hjertets dannelse er en række essays opdelt i seks dele, som kommer 360 grader rundt om forholdet mellem de voksne og barnet, hvor nærværet er centralt. I sine essays inddrager Lianne Kirstine Ervolder både en lang række psykologiske, eksistensfilosofiske og åndsvidenskabelige kilder. De mange temaer i bogen er illustreret med eksempler og cases, som kan anvendes af både pædagogisk fagpersonale og af forældre og bedsteforældre, der er optaget af barnets vej til livsduelighed, livsmod og øget selvfølelse.
”Det er mit ønske, at bogen kan medvirke til refleksion over, hvordan et nærværende rum mellem barnet og den voksne kan bidrage til udvikling af empati og medmenneskelighed i et moderne og fremtidigt samfund,” siger Lianne Kirstine Ervolder.
Lianne Kirstine Ervolder er uddannet pædagog, psykoterapeut og har en universitetsbaggrund i pædagogik. Hun har gennem en årrække været leder af pædagogiske institutioner samt været seminarielærer, underviser og supervisor inden for det pædagogiske område.